Bialetti Brikka 2020 Kotyogós 2 személyes
13 490 Ft
„Kávé krémes habbal, olyan mint egy kávézóban” A Moka Expressnek, a világ első kotyógósának a tovább fejlesztett változata, amitől abban különbözik hogy a felső részében található egy speciális, szabadalmazott nyomásfokozó szelep, mely egy meghatározott nyomás eléréséig (2 bar) visszatartja a vizet. Ezáltal a víz nagyobb nyomást elérve erőteljesebben préselődik át a kávén, így az olasz eszpresszókávé tetejét koronázó cremához hasonló, krémes hab képződik az ital tetején, a kávé íze pedig aromákban gazdagabb, finomabb.
A 2020-as brikka új nyomásfokozó szelepében egy szilikon membrán található, hogy még krémesebb, vastagabb crema képződjön.
- 200 ml-es mérőpohár
- kapacitás: 2 adag
- Gáz, elektromos és kerámia főzőlapon használható
- Alumíniumból készül, mosogatógépben nem mosható
- Olasz minőség és dizájn
Elfogyott
Az új Brikka működés közben:
A tökéletes kotyogós elkészítési útmutató
1. Melegíts elő vizet
100ml vízre van szükségünk, ha erősebb ízekre vágyunk, használjunk 80ml. Az előmelegítés azért fontos, mivel azt szeretnénk hogy a minél kevesebb időt töltsön a kotyogós a tűzhelyen, így kisebb az esélye annak hogy megégesse a kávénkat, amitől keserűbbé válna a kávénk.
2. Töltsd fel a tartályt az előmelegített vízzel
Öntsük fel a tartályt vízzel.
3. Őröld le a kávét
16-18g kávéra van szükségünk. Az őrlemény finomsága durvább legyen mint az eszpresszó kávéhoz használt, Hario őrlőn ez kb a 7. fokozatnak felel meg.
4. Töltsd meg a kosarat őrleménnyel
Az a megfelelő őrlemény mennyiség ha tele van a kosár, de nem lóg túl a peremétől. Kis kocogtatásokkal próbáld meg egyengetni a kávét, hogy egyszintben töltse ki a kosarat. Fontos, hogy ne nyomkodjuk le a tetejét, mert akkor be fog fulladni és nem fő le a kávé. Ha erősebb ízeket szeretnénk elérni, használjunk finomabb őrleményt, de vegyük figyelembe hogy a túl finom őrleménytől szintén befulladhat a kotyogósunk.
5. Rakd össze a kotyogóst
Vigyázz, az alja könnyen átmelegszik az előmelegített víztől, így érdemes konyharuhát használni. Ha a kotyogóst először használjuk, előfordulhat hogy nem lesz az igazi, mivel kell neki 2-3 alkalom míg “összekávésodik”.
6. Helyezd a tűzhelyre
Közepesen nagy lángot használj, kisebb méretű gázrózsán, mint a kotyogós alja, hogy ne nyúljanak túl a lángok, így nem ég meg az őrlemény. A kávé teljes elkészülte előtt, kicsivel hamarabb érdemes levenni a tűzhelyről. A maradék kávé így is ki fog folyni, viszont ezzel megakadályozzuk, hogy a belső vízgőztől fanyar íz keletkezzen a kávénkban.
+1 tipp: Karbantartás
Használat után tiszta melegvízzel, mosogatószer használtata nélkül mossuk el, aztán töröljük szárazra. Érdemes a tömítőgyűrű is megnyomkodni, ezzel kipréselve az esetlegesen benne maradó vizet. Ezzel a kis odafigyeléssel jelentősen megelőzhetjük a korróziót. Ne tegyük mosogatógépbe.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.